Verkoopfacturen aanmaken is een essentieel onderdeel van een gezonde bedrijfsvoering. Je wilt natuurlijk dat dit snel en makkelijk gaat. Gelukkig heb je een factuur snel aangemaakt in Exact Online. De boekhoudkundige verwerking gaat bijna automatisch. Via onderstaande checklist maak je een goede start met factureren.

Snel & makkelijk verkoopfacturen aanmakenGebruik je Exact Online nog niet zo lang of wil je sneller je verkoopfacturen aanmaken? Volg dan deze 9 stappen.

Stap 1
Maak een verkoopfactuur aan via Verkoop > Verkoopfacturen > Aanmaken. Heb je nog geen dagboek aangemaakt, doe dat dan eerst via dit helpdocument.

Stap 2
Zoek je relatie met het vergrootglas (F2) bij de velden ‘besteld door’ en ‘factuur voor’ . Kies voor factuuradres, besteladres, leveradres, bezoekadres al naar gelang waar de factuur naar toe moet.

Klik op afbeelding om deze te vergroten

Tip; je kunt verschillende adressen toevoegen op de relatiekaart via Relaties > Klanten > Overzicht > Klant openen > Tabblad Algemeen > Adressen alles tonen (1). Ook kun je aan het adres een contactpersoon koppelen voor het makkelijk versturen van een e-mail bijvoorbeeld. Bekijk dit helpdocument voor de volledige uitleg.

Klik op afbeelding om deze te vergroten

Stap 3
Kies een orderdatum en omschrijving.

Stap 4
Kies een betalingsconditie zodat je klant weet wanneer hij uiterlijk moet betalen. Via het vergrootglas (F2) maak je een nieuwe betalingsconditie aan of kun je een huidige bewerken. De betalingswijze, zet je op incasso, kas of krediet. Bij de optie incasso, moet je ook een machtiging aanmaken via Financieel > Bank en kas > Betalingen > Machtigingen.

Stap 5
Voeg het artikel of artikelen toe die je klant heeft besteld. Via het vergrootglas of F2 zoek je makkelijk het artikel op of maak een nieuw artikel aan.

Stap 6
Boek de omzet van je verkoopfactuur op je klant of artikel(groep). Dit gaat via Administratienaam > Instellingen > Verkoopfactuur > Omzetrekening klant/artikel. Vul ook de grootboekrekening in bij de artikelgroep, het artikel of de klantkaart.

Stap 7
Koppel een btw-code aan de factuur.

Klik op afbeelding om deze te vergroten

Stap 8
Er zijn verschillende manieren om een factuur definitief af te drukken. Kies voor ‘afdrukken’, ‘document(en) aanmaken’, ‘verzend en volg’ of ‘verzenden gebaseerd op klant’. Kies je voor documenten aanmaken, dan verschijnt een PDF-document. Bij ‘verzenden gebaseerd op klant’ wordt er gekeken naar de voorkeur die op de relatiekaart staat. Bij het afdrukken van meerdere facturen, kijkt het systeem naar de optie ‘Methode voor versturen’ facturen die geselecteerd staat na het bewerken van de relatie.

Stap 9
Selecteer als laatste stap layout en een standaard begeleidend schrijven. Wil je een eigen layout maken, volg dan deze online training van 20 minuten.

Veel succes!

Bron: http://www.onlineondernemen.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *